1. Jaki posiłek zjadać przed snem 2. Tłuszcz w ostatnim posiłku 3. Orzechy jako źródło tłuszczu 4. Zalety orzechów Przed snem możemy zjeść posiłek zbilansowany, czyli taki który zawiera węglowodany, białko i tłuszcz. W zależności od znajomości swojego organizmu i celu sylwetkowego możemy wprowadzać modyfikację i tak np. zwiększając ilość [...]
[...] Jednak wówczas należy wybierać egzemplarze dojrzałe, które dzięki mniejszej zawartości skrobi stanowią mniejsze wyzwanie dla naszych enzymów trawiennych. Stanowią źródło wartościowych węglowodanów, są sycące, a dzięki słodkiemu smakowi idealnie sprawdzają się jako substytut słodyczy. 5. Czy od bananów przytyję? Zwiększenie masy ciała [...]
[...] Jednak wówczas należy wybierać egzemplarze dojrzałe, które dzięki mniejszej zawartości skrobi stanowią mniejsze wyzwanie dla naszych enzymów trawiennych. Stanowią źródło wartościowych węglowodanów, są sycące, a dzięki słodkiemu smakowi idealnie sprawdzają się jako substytut słodyczy. 5. Czy od bananów przytyję? Zwiększenie masy ciała [...]
Mnie też intryguje sprawa niewielkiej podaży białka. Wiadomo, że zapotrzebowanie na ten surowiec zależy od intensywności treningu i stopnia mikrourazów włókien mięśniowych no ale czy takie 100g to ilość wystarczająca nawet przy średnio-intensywnym treningu, kiedy wiadomo, że do odbudowy i tak nie jest wykorzystywane 100% tego makroskładnika, bo [...]
[...] Jednak wówczas należy wybierać egzemplarze dojrzałe, które dzięki mniejszej zawartości skrobi stanowią mniejsze wyzwanie dla naszych enzymów trawiennych. Stanowią źródło wartościowych węglowodanów, są sycące, a dzięki słodkiemu smakowi idealnie sprawdzają się jako substytut słodyczy. 5. Podsumowanie Banany, oprócz węglowodanów, [...]
[...] w okresie budowy masy oraz po treningu. Jak wiadomo na masie je się bardzo dużo węglowodanów - własciwie na granicy możliwości przyswajania - dlatego trzeba wybrać takie źródło, które trawi się w miarę szybko (lecz nie zbyt szybko). Te warunki spełnia właśnie ryż biały, idealnie nadając się również na posiłek jakiś czas po treningu. Ryż [...]
Białko serwatkowe – jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dedykowanym np. sportowcom. Pierwszym etapem produkcji białka serwatkowego jest odzyskanie pozostałości zawartych w serwatce białkowej. „Krajowi producenci oferują obecnie dwa podstawowe rodzaje odwodnionej (minimum 95% suchej masy) serwatki typu słodkiego, zawierającej [...]
[...] mięśni, układu nerwowego oraz setki innych funkcji. Należy pamiętać o warzywach i owocach, które bardzo często są traktowane jako gorsza żywność, przez co nie tylko tracimy źródło prozdrowotnych substancji, ale również możliwość przebierania w ciekawych wariantach smakowych. Niestety w dzisiejszych czasach nawet przy odpowiednio zbilansowanej [...]
Co do pozyskiwania energii z tłuszczy czy z węglowodanów fajna lektura, oczywiście wszystko bardzo ogólnie ale nie trzeba studiować biochemii, żeby zrozumieć, że tłuszcze nasycone dają więcej energii od wielonienasyconych do tego dochodzi strata energii przy utlenianiu i usuwaniu zbędnych wiązań z metabolizowania kwasów wielonienasyconych. Dr. [...]
[...] proteinowy, bogaty w naturalne białko przyczyniające się do wzrostu oraz utrzymania masy mięśniowej i zdrowych kości. Pod względem odżywczym, stanowi materiał budulcowy oraz źródło niezbędnych aminokwasów.” Producent zapewnia, że produkt nie zawiera dodatku cukru, konserwantów, dostarcza 20g białka w porcji, opiera się na mleku o obniżonej o 80% [...]
oj syf syf I jeszcze takie mądre rady: Znakomitymi zrodlami weglowodanow sa owoce( cukry proste - fruktoza) RZECZYWIŚCIE ZNAKOMITE. NA ŁAPANIE FATU Dobrymi źródłami węglowodanów są: ALE JUŻ NIE ZNAKOMITYMI? JAKA SZKODA -makarony z pełnoziarnistej mąki pszennej, -chleb pszenny pełnoziarnisty, -owoce, -warzywa, UUU, TU JEST DOPIERO OD HOOJA [...]
[...] długości, 12-20 muszelkowatych liści, a w porze kwitnienia małe, białe kwiatki. Część podziemna to bulwiasty korzeń w kształcie gruszki. Zarówno liście jak i korzeń stanowią źródło wartościowego pożywienia miejscowej ludności (2-12). Mieszkańcy Peru traktują „macę” jak żywność. Spożywają ją zatem w postaci świeżego surowca, [...]
[...] czas gotowania (około 10 minut), - cena (około 2,5 zł za 400 g), - dostępność praktycznie w każdym sklepie, - smak (jednak to kwestia gustu), - wartości odżywcze (świetne źródło magnezu, sporo białka pochodzenia roślinnego, błonnik). Obłuskiwana jest ona z nasion gryki zwyczajnej. Spotkać można ją pod postacią paloną lub białą. Obie są jak [...]
[...] temat jest poświęcony zagadnieniom z zakresu treningowego, przypominam. Według mnie to firma krzak ( nie każdy musi podzielać moje zdanie ) a gainer to niezbyt jakościowe źródło uzupełniania protein i węglowodanów. Nade wszystko wysoko rekomenduje zjeść zbilansowany posiłek przed treningiem, jaki odstęp czasowy jest pomiędzy końcem zajęć, a [...]
[...] tzn że ich jest w Twoim jadłospisie najwięcej. Wówczas bez liczenia żadnych kalorii masz pewność iż ten deficyt jest. Okresowo oczywiście należy uzupełnić brakujące drugie źródło energii : jesteś na tłuszczu - dojedz od czasu do czasu większą ilość węglowodanów, a tłuszcz zmniejsz. Jesteś na węglach - dojedz od czasu do czasu większą ilość [...]
[...] pozostałych produktów to tak naprawdę kwestia indywidualna – dla jednych osób dżem czy miód będą stanowiły spore zagrożenie dla sylwetki a dla innych wręcz przeciwnie, jako źródło prostych cukrów dadzą namiastkę słodyczy i pewnego rodzaju uspokojenie dla psychiki, że są restrykcje, ale do zniesienia. Podobnie jest z pieczywem i nabiałem – o ile [...]
[...] Na pewno nie jest dobrym pomysłem ograniczanie węglowodanów do minimum. Wraz z odpowiednią ilością białka i tłuszczu pochodzących z dobrych, wartościowych źródeł stanowią źródło energii dla organizmu i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Żadne skrajności jeszcze nigdy nie były dla nas korzystne w dłuższej perspektywie. Do poczytania: [...]
Słabo się robi od niedocukrzenia. 'Pomagają' w tym herbatki o działaniu przeczyszczającym. Żeby je zwalczyć, diabetycy zawsze noszą przy sobie jakieś źródło glukozy - choćby cukier w kostkach. Jeśli mamy do czynienia z dietą, może to oznaczać to zbyt małą ilość węglowodanów - można zwiększyć porcje warzyw, ew. wspomóc się płatkami owsianymi. Ale [...]
Najlepszy steryd na spalanie tłuszczu. Żadne z tego typu środków nie są sterydami anaboliczno-androgennymi, a np. należą do grupy stymulantów, beta mimetyków (clenbuterol), nieselektywnych alfa i beta mimetyków - efedryna. „Nie jestem jakims tam Grubasem ale musze spalic brzuch o jakies 15 kg, gdyż w Pasie mam 103 cm , Waga 102 kg , Biceps 44 cm [...]
Węglowodany stanowią główne źródło energii dla większości osób. Mimo mody w ostatnich latach na diety tłuszczowe ciągle zdecydowana większość osób bazuje właśnie na tym źródle energii w swoich dietach. Węglowodany są organicznymi związkami chemicznymi składającymi się z atomów wodoru, węgla i tlenu. Zawierają one w swojej budowie jednocześnie [...]